lauantai 7. toukokuuta 2011

this time for Africa !


kuva Kiasma-lehden kannesta

Perjantaina suuntasimme kouluretkelle Helsinkiin määränpäänä Kiasma ja ARS 11-näyttely. Suora lainaus Kiasman sivuilta: "ARS 11 käsittelee Afrikkaa nykytaiteessa. Näyttelyn teemat ovat globaaleja, meitä kaikkia koskevia asioita. Muistaminen, mieleen palauttaminen ja eri historioiden sekä aikakerrostumien yhtäaikainen läsnäolo kuvaa monen ARS 11 -taiteilijan teosten lähtökohtia." 
Näyttely on esillä 27. päivä marraskuuta asti, käykää ihmeessä katsomassa.

Minuun suurimman vaikutuksen tekivät tanskalaisen Ditte Haarløv Johnsenin valokuvat. Näyttelyssä oli esillä otteita taiteilijan kokoelmasta Maputon päiväkirja. Ditteen ja hänen töihinsä voi tutustua naisen kotisivuilla, joilta löytyy myös kyseinen kokoelma melkein kokonaisuudessaan. Värivalokuvasarjaan kuuluu 47 osaa, joista sivuilla on esillä 35 kappaletta.

Ditte Haarløv Johnsen, Maputon päiväkirja / Maputo Diary 2000-2009 (klikkaa isommaksi !)
kuva: Valtion taidemuseo / Kuvataiteen keskusarkisto / Petri Virtanen

Kiasmassa sai helposti kulumaan yli pari tuntia, minkä jälkeen pidimme eväsbreikin postitalon portailla ja suuntasimme tutkimaan muutamaa läheltä löytynyttä kirpputoria. Lopulta terassikausikin tuli korkattua hyvässä seurassa ennen takaisin kotoisaan Turkuun junailua.

Reissulta ei tarttunut mukaan monista kirppiksellä huokailuja aiheuttaneista ihanuuksista huolimatta kuin Kiasman kangaskassi, joka sekin lähinnä "pakon edessä". Tavarat eivät enää mahtuneet mukanaolleeseen laukkuun, joten lisätilaa oli saatava - ja onhan tuo valkopinkki kassi melkoisen piristävä.



PS, lupaan etten enää päästä Kiasma-vierailujen välejä venähtämään useampiin vuosiin. On se ihana.

Ei kommentteja: